Min historia

Mossan breder ut sig under granarna som en heltäckningsmatta. Myrens krokiga tallar. Nära sjön hörs lommen vid solnedgången. Det doftar skog, fuktig bark och löv. Av pors och sjövatten. Jag är tredje genarationens glasarbetare född och uppvuxen i Älmhult. Mina förfäder jobbade och bodde vid de glasbruk som för tillfället gav dom arbete. Skogen och sjön omsluter samhället. Här klättrade vi i gamla äppelträd, åkte massor av båt på sjön, lekte att de gamla tallarna på myren var hästar och åkte skridskor på sjön.
Ett starkt behov av att få uttrycka mig kreativt gjorde att jag sökte mig till en konstnärlig utbildning som resulterade i fem års studier vid Danmarks Designskole. Under några år var jag verksam i Köpenhamn bl a som censor vid Designskolen och drev en egen hytta. Men jag längtade alltid tillbaka till Småland. Efter hemkomsten åkte jag vägen genom den djupa skogen bort till glasbruket och ett samarbete var fött. Glasbruket ligger mitt inne i mörkaste Småland.
Här har man blåst glas sedan 1897. På samma sätt som idag.
I hyttan slamras det i pipor och ugnen är varm dygnet runt. Glasblåsarna hämtar glas ur degeln och blåser i mina träformar. Formarna är utsvarvade i bokträ efter mina ritningar. Det brända träet och ångan lägger en svag dimma över hyttan. Dagens produktion av glas kyls långsamt ner under natten. Man smälter nytt glas i den stora glasugnen. Dagen efter slipas vaserna i toppen och jag signerar dom med mitt namn. Jag försluter varsamt min gestaltninga av den trollska naturen i Småland.

När den packas upp ser man den djupa skogsgölen vid granens fot, de krispiga mosskuddarna och isens vintriga formationer på sjön . Man hör ljudet av de mjuka svallvågorna vid öarna där granen växer ända ut i vattenbrynet och av vårisen som smälter.

0
Din kundvagn